De Baarbeekhoeve is een historische hoeve uit 1800 op de grens met het natuurgebied Dijlevallei in Muizen, Mechelen. De hoeve werd opnieuw vormgegeven en gerenoveerd met respect voor het oude karakter en met behulp van natuurlijke en ecologische materialen. 

De oude paardenstallen op het domein werden een bioboerderijwinkel en de oude, ingevallen schuur werd een polyvalente ruimte voor workshops, cursussen en vergaderingen. 

De vruchtbare gronden (3ha) rondom de Baarbeekhoeve worden gebruikt om groenten en fruit (1,5 ha boomgaard en bessen) te telen. Deze producten worden, recht van het veld, verkocht in onze boerderijwinkel.

 

12038437_1712982195598479_7851321773952442210_n.jpg

Ons principe

BIOLOGISCH EN NATUURLIJK

Wij telen volgens de natuurlijke principes van biologische landbouw. Dat betekent dat we nooit gebruik maken van kunstmest of pesticiden en dat al onze groenten de tijd krijgen om in volle grond te groeien. Onze akker wordt regelmatig gecontroleerd en is biologisch gecertificeerd door een onafhankelijke controle-organisatie.

We gaan nog een stap verder dan de gangbare regels door bewust te kiezen voor oude rassen die reeds lang hun waarde hebben bewezen. Deze groeien vaak iets trager dan moderne hybride rassen, maar dat geeft ze net meer kans om ten volle hun smaak te ontwikkelen. De mens heeft deze soorten eeuwenlang met succes op volledig natuurlijke en biologische wijze geteeld. Nog geen honderd jaar geleden, vóor de massale introductie van kunstmest, pesticiden en gemanipuleerde gewassen, teelden alle boeren immers 'bio'. Wij geloven dat biologische landbouw de natuurlijke manier is en willen deze eeuwenoude principes en soorten in ere herstellen met moderne technieken.

We verkopen onze groenten zelf op onze markten en in onze winkels. Hiervoor proberen we het hele jaar door een uitgebreid aanbod te voorzien. Daarom zaaien en planten we doorheen het seizoen meermaals kleinere oppervlaktes van onze akker. Zo kunnen we elk stukje grond op een verschillend tijdstip oogsten, en zijn onze klanten altijd verzekerd van verse groenten!

Biodiversiteit

OP EN ROND HET VELD

We telen meer dan vijftig soorten groenten en kleinfruit zoals bessen volgens een rotatiesysteem om de diversiteit op ons veld te garanderen. Een ander deel van onze boerderij is gereserveerd voor fruitbomen. Onze hoogstam boomgaard werd aangeplant in 2014 en zal over een paar jaar een rijke oogst geven van appels, peren, pruimen, kersen, noten en perzik.

In de boomgaard houden we  schapen om het gras kort te houden. Groenteresten en oogstoverschotten worden door onze kippen verwerkt die ons kakelverse eitjes in ruil geven. 

Voor de bestuiving van onze groenten en fruitbomen houden we een bijenvolk. Die zorgen op hun beurt weer voor de verspreiding van planten en bloemen rondom ons veld.

We willen niet alleen een productieve maar ook een mooie en levendige akker. Daarom planten we gemengde hagen aan en zaaien we bloemenranden in. De hagen bieden nestgelegenheid aan verschillende insectenetende vogels en de bloemenranden trekken bestuivende insecten zoals bijen en hommels aan. De diversiteit aan fauna en flora rondom onze boerderij is niet enkel goed voor de natuur, maar ook voor ons veld. Want hoe meer biodiversiteit op en rond de akker, hoe minder kans dat een organisme tot een plaag uitgroeit en de oogst doet mislukken.